Aktualności wróć do listy
05.04.2017

Co jeść, by żyć długo i zdrowo cz.2

Poprzednim razem zaczęliśmy się zastanawiać, co powinniśmy zrobić, by w dobrej kondycji i zdrowiu dożyć sędziwego wieku. Jednej dobrej odpowiedzi z pewnością nie ma. No, ale jest kilka rzeczy które na pewno mogą nam pomóc.
O czym mowa? Na początek skupmy się na najprostszych kwestiach – czyli na odżywianiu.

Gdzie znajdziemy najwięcej składników odżywczych?

Dla naszego układu szkieletowego bardzo ważny jest wapń – większość z nas cierpi na jego niedobory (choćby dzięki piciu zbyt dużych ilości kawy oraz nieco gorszej pracy układu krążenia – serce pobiera wapń z naszych kości). Głównym źródłem wapnia jest nabiał – mleko, kefiry, jogurty, sery (szczególnie żółte). Najlepszym źródłem wapnia jest odtłuszczone mleko granulowane (które możemy dodawać choćby do kawy). Warto dodać, że zachowajmy dużą ostrożność przy spożywaniu słodkich owocowych jogurtów, serków homogenizowanych (słodzonych), itp. – nawet, jeśli nie cierpimy na cukrzycę, raczej nie powinniśmy przesadzać z ilością spożywanego cukru. W tym przypadku lepiej spożywać jogurt naturalny.
Prawdziwą bombą witamin i składników odżywczych jest jajko – wbrew obawom nie musi negatywnie wpływać na nasz cholesterol – pod warunkiem, że nie będziemy łączyć go z cukrem (absolutnie nie wolno popijać go np. posłodzoną herbatą czy sokiem owocowym).
Bardzo wskazane dla naszego organizmu jest spożywanie ryb, jak też tranu – wpływają one korzystnie m.in. na naszą odporność i układ szkieletowy. Skoro mowa o naszym układzie ruchowym – bardzo dobry wpływ na niego ma też galareta z nóżek wieprzowych (więc możemy sobie pozwolić na nią od czasu do czasu).
Źródłem wielu witamin są przede wszystkim warzywa i owoce (zawierające ponadto bardzo potrzebny nam błonnik). Szczególnie wartościowe są morele, śliwki (suszone są ponadto źródłem wapnia). Ważne miejsce w naszej diecie powinny zajmować warzywa strączkowe, ziemniaki (źródło witamin i potasu), pomidory, zielona sałata oraz kapusta (zarówno surową, jak też kiszoną). Dla dobrego funkcjonowania naszych oczu warto spożywać duże ilości marchwi, jak też czarnych borówek. Bogatym źródłem witamin i siarki jest cebula. Dla zadbania o odporność oraz obniżenia cholesterolu warto od czasu do czasu sięgnąć po czosnek (który jednak jest dosyć ciężko strawny). Naszemu układowi moczowemu dobrze przysłuży się natomiast żurawina, borówka czerwona oraz natka pietruszki.
Wybierając mięso, decydujmy się częściej na drób oraz wołowinę – wieprzowina z uwagi na znacznie większą zawartość tłuszczu, jest bardziej kaloryczna i ciężko strawna (choć możemy sobie pozwolić na nią od czasu do czasu).
Nasze odżywanie to tak naprawdę temat rzeka. Z pewnością będziemy jeszcze do niego wracać.
Kto fajruje w kwietniu?
Kto fajruje w kwietniu?
Śląski Gwiazdozbiór
Śląski Gwiazdozbiór
Słowniczek: z naszego na polski i z polskiego na nasze
Słowniczek: z naszego na polski i z polskiego na nasze

Lista przebojów

1.
Dawid JaniakNie przestanę kochać Ciebie
2.
Paweł GołeckiGóralski zew
3.
Edek DworniczekOdyseja do gwiazd
4.
Damian HoleckiCanto Della Terra
5.
Alpina ShowMoja Lady
6.
Ryszard SawickiOstatni wakacyjny dzień
7.
StachLusia
8.
Izabela FojcikNa zawsze Ty i ja
9.
Proskauer EchoPrzyjmij dziś te czerwone róże
10.
Michalina Starosta i Marcin JanotaWróć do mnie Kochany
11.
Stiff CapellaBo mi dobrze tu
12.
Golden MixTańczę dla Ciebie
13.
Edek SikoraNiebieskie łąki
14.
Kamil Roch Karolczuk, Joanna WojtaszewskaNinon, ach uśmiechnij się
15.
AlinaNic na siłę