04.04.2021
Jak świętuje Wielkanoc Marta Skarba z Zespołu Witamina
O tradycjach świątecznych, potrawach na wielkanocnym stole oraz o tym, jak spędza Święta Wielkanocne, opowiedziała Śląskim Przebojom Marta Skarba z Zespołu Witamina.
Marta Skarba
Zawsze przed Świętami Wielkanocnymi wyjmuje wszelkiego rodzaju ozdoby – zajączki, jajeczka, kurczaczki. Staram się, aby czuć było wiosnę. Sieję pszenicę i rzeżuchę, żeby potem przyozdobić nimi stół wielkanocny. Z synkiem zdobimy jajka – gotujemy je w cebuli i wyklejamy. W sobotę wielkanocną idziemy oczywiście z koszyczkiem do Kościoła. W koszyku nie może zabraknąć chlebka, białej kiełbasy, soli i pieprzu, babeczki, chrzanu i jajek. W sobotę wieczorem szykuję stół do wielkanocnego śniadania. Przed śniadaniem mamy taką tradycję, że każdy wybiera sobie jajko i rozbijajmy je po kolei. Kogo jajko się nie stłucze wygrywa i podobno będzie miał najwięcej szczęścia do kolejnych Świąt. Na stole muszą znaleźć się oczywiście jajka, ale tradycyjnymi daniami w moim domu są również żurek, sałatka jarzynowa, szynka pieczona podana w całości, śledziki i świąteczne ciasta: mazurek, makowiec, sernik, babka.
Po śniadaniu świątecznym spędzamy dalszy dzień w zależności od pogody – albo na spacerze, albo w ogrodzie, albo po prostu w domu. Drugi Dzień Świąt zaczyna się oczywiście od mokrej pobudki. Zazwyczaj też przyjeżdżają rodzina i znajomi, którzy także chcą wykorzystać okazję do polania wodą.
Lubię Święta Wielkanocne szczególnie dlatego, że czuję już wtedy wiosnę. Poprzez ozdoby w domu, bazie w wazonach czuć, że idzie ku lepszemu.
Po śniadaniu świątecznym spędzamy dalszy dzień w zależności od pogody – albo na spacerze, albo w ogrodzie, albo po prostu w domu. Drugi Dzień Świąt zaczyna się oczywiście od mokrej pobudki. Zazwyczaj też przyjeżdżają rodzina i znajomi, którzy także chcą wykorzystać okazję do polania wodą.
Lubię Święta Wielkanocne szczególnie dlatego, że czuję już wtedy wiosnę. Poprzez ozdoby w domu, bazie w wazonach czuć, że idzie ku lepszemu.