Aktualności wróć do listy
28.11.2023

Zapomniany aspekt diety na poprawę odporności

Sezon jesienno-zimowy sprzyja niestety zapadaniu na przeziębienia, grypę i inne choroby, które choć pozornie błahe, mogą okazać się bardzo niebezpieczne dla naszego organizmu. Najwyższy czas na zadbanie o poprawę odporności – tym razem skupmy się na diecie (głównie tej części, której nie kojarzymy do końca z odpornością, jednak ma kluczowe znaczenie).
Z wiekiem układ immunologiczny naszego organizmu funkcjonuje słabiej. Tym bardziej powinniśmy się o niego troszczyć, tak by zapobiegać chorobom lub umożliwić ich zwalczenie w pierwszej fazie choroby. Jak dzięki drobnym zmianom w diecie poprawić naszą odporność w sezonie grypowo-przeziębieniowym?
Myśląc o diecie na odporność organizmu, przede wszystkim nasuwają nam się produkty bogate w witaminę C (skądinąd niezbędne przez cały rok, szczególnie w okresie jesienno-zimowym), cynk i inne minerały. Jakoś w tym wszystkim zapominamy niestety o naszych jelitach i żyjących w nich miliardach pożytecznych bakterii. Mikroflora jelitowa przekłada się m.in. na przyswajanie składników odżywczych z żywności, wzmacnia układ odpornościowy, oddziałuje na proces wypróżniania, jak też na naszą figurę. Za mało dobrych bakterii, powoduje wiele poważnych konsekwencji, jak choćby spadek odporności (zarówno na przeziębienie i grypę, jak też pasożytujące organizmy – w tym grzyby), stanów zapalnych, cukrzycy, otyłości, zaburzeń łaknienia, zaparć (a w ślad za nimi powolnego zatruwania całego organizmu), a nawet zaburzeń psychicznych. Choć to ostatnie może wydawać się zaskakujące, flora jelitowa produkuje wiele substancji, również oddziałujących na nasz mózg.
Zaburzeniom w mikroflorze jelitowej sprzyja z jednej strony nieodpowiednia dieta (w tym niestety nadmiar słodyczy, produktów wysoko przetworzonych), z drugiej – leki, na czele z antybiotykami (których niestety nadużywamy – z jednej strony lekarze sami chętnie przepisują je nawet na drobne problemy zdrowotne, z drugiej, często przepisują je na naszą wyraźną prośbę).
W przypadku antybiotykoterapii, jak też po niej (jak też po zażywaniu niektórych innych leków, czy nawet po przebytej poważniejszej chorobie – szczególnie związanej z układem trawiennym), niezbędne są probiotyki. Przede wszystkim jednak skupmy się na spożywaniu produktów przyjaznych dla flory jelitowej – sfermentowane produkty mleczne (kefiry, jogurty, maślanki – ale koniecznie naturalne, nie te zawierające tony cukru i syntetycznych barwników i aromatów), kiszonki, świeże warzywa, niektóre owoce, zboża bogate w błonnik.
Do tematu powrócimy niebawem.
Kto świętuje w maju?
Kto świętuje w maju?
Śląski Gwiazdozbiór
Śląski Gwiazdozbiór
Słowniczek: z naszego na polski i z polskiego na nasze
Słowniczek: z naszego na polski i z polskiego na nasze

Lista przebojów

1.
Paweł GołeckiGóralski zew
2.
Edek DworniczekOdyseja do gwiazd
3.
Damian HoleckiCanto Della Terra
4.
Dawid JaniakNie przestanę kochać Ciebie
5.
Izabela FojcikNa zawsze Ty i ja
6.
Ryszard SawickiOstatni wakacyjny dzień
7.
StachLusia
8.
Kobiety na WalizkachSiła w nas
9.
Michalina Starosta i Marcin JanotaWróć do mnie Kochany
10.
AlinaNic na siłę
11.
Golden MixTańczę dla Ciebie
12.
Stiff CapellaBo mi dobrze tu
13.
Kamil Roch Karolczuk, Joanna WojtaszewskaNinon, ach uśmiechnij się
14.
Edek SikoraNiebieskie łąki
15.
Jolanta i Jacek KierokTen bukiet róż

Sonda

Wybierz najpiękniejszą piosenkę o Mamie cz.1 [głosujemy raz na dobę]