05.03.2024
Seniorze, pamiętaj o dbaniu o odporność
Raczej nikogo nie musimy przekonywać o roli diety dla kondycji naszego organizmu – i to niezależnie od wieku. W przypadku osób starszych szczególnie ważne jest dbanie o zbilansowaną dietę, w tym źródła witamin.
Chyba dla nikogo nie jest tajemnicą, że zdecydowanie lepiej dostarczać witamin oraz mikroelementów w naturalnym pożywieniu, niż w tabletkach – które są przecież znacznie gorzej przyswajalne dla organizmu, a ich dłuższe zażywanie na ogół ma skutki uboczne. Dziś skupimy się na naturalnych źródłach witaminy C.
Niedawno pisaliśmy o niebagatelnej roli witaminy C dla funkcjonowania naszego organizmu – poza wpływem na naszą odporność, ma istotne znaczenie w przeciwdziałaniu wielu chorobom układu krążenia, w tym miażdżycy czy nadciśnieniu, zapobieganiu lub łagodzeniu przebiegu cukrzycy, czy przyswajaniu żelaza.
Jakie są najlepsze źródła witaminy C?
Wbrew obiegowej opinii, rekordzistką w zawartości witaminy C nie są bynajmniej cytryny i inne cytrusy (choć z uwagi na liczne właściwości zdrowotne i tak warto je spożywać). Największą zawartość witaminy C ma dzika róża, jak też dereń oraz rokitnik – możemy przygotować z nich przetwory lub pić herbatkę z dzikiej róży. Wysoką zawartość witaminy C znajdziemy w czarnej porzeczce, aronii, kiwi, truskawkach, malinach czy pomarańczach. Oczywiście wspomniane już cytryny zawierają jej mniej, niż rekordziści, niemniej i tak mają jej sporo. W przypadku braku dostępu do świeżych owoców, sprawdzą się mrożone, ewentualnie suszone.
Wśród warzyw zdecydowanie rekordzistką w zawartości witaminy C jest czerwona papryka, choć w innych jej odmianach zawartość witaminy C też jest spora. Kolejnym jej źródłem jest biała kapusta – i to zarówno surowa, jak też kiszona, natka pietruszki (kolejna rekordzistka). Sporo witaminy C zawiera też jarmuż, brukselka, brokuły czy kalarepa.
Niedawno pisaliśmy o niebagatelnej roli witaminy C dla funkcjonowania naszego organizmu – poza wpływem na naszą odporność, ma istotne znaczenie w przeciwdziałaniu wielu chorobom układu krążenia, w tym miażdżycy czy nadciśnieniu, zapobieganiu lub łagodzeniu przebiegu cukrzycy, czy przyswajaniu żelaza.
Jakie są najlepsze źródła witaminy C?
Wbrew obiegowej opinii, rekordzistką w zawartości witaminy C nie są bynajmniej cytryny i inne cytrusy (choć z uwagi na liczne właściwości zdrowotne i tak warto je spożywać). Największą zawartość witaminy C ma dzika róża, jak też dereń oraz rokitnik – możemy przygotować z nich przetwory lub pić herbatkę z dzikiej róży. Wysoką zawartość witaminy C znajdziemy w czarnej porzeczce, aronii, kiwi, truskawkach, malinach czy pomarańczach. Oczywiście wspomniane już cytryny zawierają jej mniej, niż rekordziści, niemniej i tak mają jej sporo. W przypadku braku dostępu do świeżych owoców, sprawdzą się mrożone, ewentualnie suszone.
Wśród warzyw zdecydowanie rekordzistką w zawartości witaminy C jest czerwona papryka, choć w innych jej odmianach zawartość witaminy C też jest spora. Kolejnym jej źródłem jest biała kapusta – i to zarówno surowa, jak też kiszona, natka pietruszki (kolejna rekordzistka). Sporo witaminy C zawiera też jarmuż, brukselka, brokuły czy kalarepa.