11.12.2017
Seniorze – zima u progu, zadbaj o siebie
Zmiana pór roku, niestabilna pogoda, zmiany temperatur, wilgoć, przegrzane pomieszczenia z przesuszonym powietrzem, wiatr, zakatarzeni współpasażerowie w komunikacji miejskiej… słowem – o przeziębienie nietrudno. Co więc zrobić, by polepszyć swą odporność?
fot.: Ala Oswald
Nieco uwagi poświęciliśmy tematowi już w ostatnim artykule, teraz dalsza porcja naszych wskazówek. Pamiętajmy, że nasza odporność w dużym stopniu zależy od nas samych i naszego trybu życia.
- Zadbaj o codzienną dawkę ruchu – w miarę możliwości na świeżym powietrzu, a jeśli z jakiś przyczyn to niemożliwe, to chociaż w domu. Wystarczy wykonać kilka prac domowych, kilka prostych ćwiczeń. Pamiętaj, że siedząc przed telewizorem, komputerem czy z książką w ręku, co godzinę powinieneś zrobić krótką przerwę i nieco rozruszać stawy – pospaceruj po mieszkaniu, wykonaj proste ćwiczenia stawów choćby w pozycji siedzącej.
- Wietrz często mieszkanie – zadbaj o dotlenienie Twojego organizmu. Dopływ świeżego powietrza korzystnie wpływa na nasze krążenie, układ oddechowy, a w ślad za tym na cały organizm.
- Staraj się myć w zimnej wodzie – oczywiście w granicach rozsądku, tak by się nie przeziębić. Mycie w zimnej wodzie pomaga nam się zahartować, jednocześnie pobudza krążenie. By nie ryzykować przeziębienia, najlepiej stosować naprzemienny zimny i ciepły prysznic.
- Masuj całe ciało – by pobudzić krążenie, zadbać o swoją skórę, jak też pobudzić poszczególne receptory, staraj się (przy okazji kąpieli) wymasować całe ciało szczotką.
- Zadbaj o dietę – dieta bogata w owoce oraz warzywa jest kluczem do poprawienia naszej odporności. Nie znaczy to, że mamy rezygnować też z innych potraw – jak mięso czy nabiał oraz pieczywo. Niemniej rezygnacja ze słodyczy na korzyść dodatkowych porcji warzyw i owoców w ciągu dnia jest świetnym pomysłem. Pamiętaj, że np. cebula, kapusta, pomidory,
- Stosuj naturalne leki – szczególnie w okresie przeziębieniowym czy gdy czujesz, że możesz złapać katar, stosuj profilaktycznie tzw. naturalne antybiotyki, jak czosnek, jeżówka purpurowa (w formie suszonego zioła, gotowych nalewek czy tabletek), cytryny i inne cytrusy, miód, tran, kapusta (surowa, kiszona), ziołowe napary.