13.12.2016
Borówka czernica
Borówka czernica, czyli jedna z najpopularniejszych krzewinek w naszych lasach. Jej owoce to jeden z naszych ulubionych letnich przysmaków.
Właściwości: Jest bogata w witaminę C, B1, sole mineralne.
Liście borówki czernicy suszone są pomocne w początkowych stanach cukrzycy, obniżają poziom cukru we krwi; poza tym działają bakteriobójczo, ściągająco, przeciwzapalnie na przewód pokarmowy.
Owoce borówki czernicy suszone: skuteczni leczą biegunkę, niszczą bakterie, których nawet antybiotyk nie jest w stanie zwalczyć; działają pozytywnie na stany zapalne jelit, likwidują bóle brzucha, nudności.
Jagody świeże i suszone pozytywnie działają na osłabiony wzrok, są pomocne przy zwalczaniu owsików i glist ludzkich.
Antocyjany zawarte w świeżych owocach zwalczają wolne rodniki uszkadzające oczy, usprawniają mikrokrążenie w gałce ocznej, poprawiają ukrwienie siatkówki, a także widzenie o zmroku.
Przepis
Odwar z liści borówki czernicy: 1 łyżkę suszonych liści zalać ¾ l ciepłej wody – ogrzewać i gotować 5 minut, po 10 minutach przecedzić; pić między posiłkami po 1/3 szklanki.
Odwar z suszonych owoców jagód: 3 łyżki suszonych jagód zalać ¾ l wody, gotować około 7 minut, po 10 minutach przecedzić; pić po ½ szklanki po posiłku.
Właściwości: Jest bogata w witaminę C, B1, sole mineralne.
Liście borówki czernicy suszone są pomocne w początkowych stanach cukrzycy, obniżają poziom cukru we krwi; poza tym działają bakteriobójczo, ściągająco, przeciwzapalnie na przewód pokarmowy.
Owoce borówki czernicy suszone: skuteczni leczą biegunkę, niszczą bakterie, których nawet antybiotyk nie jest w stanie zwalczyć; działają pozytywnie na stany zapalne jelit, likwidują bóle brzucha, nudności.
Jagody świeże i suszone pozytywnie działają na osłabiony wzrok, są pomocne przy zwalczaniu owsików i glist ludzkich.
Antocyjany zawarte w świeżych owocach zwalczają wolne rodniki uszkadzające oczy, usprawniają mikrokrążenie w gałce ocznej, poprawiają ukrwienie siatkówki, a także widzenie o zmroku.
Przepis
Odwar z liści borówki czernicy: 1 łyżkę suszonych liści zalać ¾ l ciepłej wody – ogrzewać i gotować 5 minut, po 10 minutach przecedzić; pić między posiłkami po 1/3 szklanki.
Odwar z suszonych owoców jagód: 3 łyżki suszonych jagód zalać ¾ l wody, gotować około 7 minut, po 10 minutach przecedzić; pić po ½ szklanki po posiłku.