10.11.2017
Chrzan
Roślina, przyprawa, obowiązkowy punkt na stole wielkanocnym, świetny dodatek do buraczków czy np. kiełbasy bądź szynki. Poza walorami smakowymi ma jednak liczne właściwości lecznicze.
Jest rośliną ogrodową znaną już w czasach starożytnych. Posiada bardzo duże ilości witaminy C, olejki eteryczne, które mają działanie antybiotyczne.
Chrzan potarty połączony z cukrem i śmietaną stosuje się jako dodatek do mięs i kiełbas, gdyż ułatwia trawienie. Chrzan można łączyć z burakami, octem jabłkowym i cukrem. Stanowi wtedy dokonały dodatek do dań obiadowych.
Odkwasza organizm i ułatwia trawienie.
Chrzan stosuje się również przy braku apetytu, stanach zapalnych wątroby, nerek, korzonków nerwowych, zapaleniu oskrzeli, gośćcu, brakach w organizmie witaminy C.
Jest rośliną ogrodową znaną już w czasach starożytnych. Posiada bardzo duże ilości witaminy C, olejki eteryczne, które mają działanie antybiotyczne.
Chrzan potarty połączony z cukrem i śmietaną stosuje się jako dodatek do mięs i kiełbas, gdyż ułatwia trawienie. Chrzan można łączyć z burakami, octem jabłkowym i cukrem. Stanowi wtedy dokonały dodatek do dań obiadowych.
Odkwasza organizm i ułatwia trawienie.
Chrzan stosuje się również przy braku apetytu, stanach zapalnych wątroby, nerek, korzonków nerwowych, zapaleniu oskrzeli, gośćcu, brakach w organizmie witaminy C.