31.08.2016
Marchew
Jest rośliną o najwyższych właściwościach leczniczych; stosuje się korzeń, nasiona i liście; marchew jest rośliną najbogatsza w karoten.
Wewnętrznie: korzeń marchwi działa wzmacniająco, pozytywnie działa przy anemii, pobudza siły obronne organizmu, jest przeciwcukrzycowy, działa zarówno przeciwbiegunkowo jak i przeczyszczająco, ma właściwości gojące na przewód pokarmowy i jelita, działa moczopędnie, rozkurczowo, oczyszcza krew, pomocny przy nadciśnieniu, poprawia ostrość widzenia, likwiduje pasożyty jelitowe i wiele innych schorzeń.
Wewnętrznie: nasiona marchwi – szczypta nasion 3 x dziennie, popijana wodą, pomocna przy kłopotach wątrobowych, kurczach żołądka, problemach z zatrzymaniem moczu.
Wewnętrznie: świeży sok z marchwi popijany 2 x dziennie jest doskonałym środkiem odżywczym, między innymi utrzymującym w zdrowiu wątrobę, oczy, naczynia krwionośne, działa przeciwzapalnie, wzmacniająco.
Zewnętrznie: świeże zmiażdżone liście położone na gazę przykładać do rany, wrzodów, oparzeń, liszajów.
Wywar z liści: do płukania gardła, obmywań skóry, odmrożeń.
Przy biegunce: ½ kg obranej marchwi pokroić i gotować do miękkości w 1l wody z dodatkiem ½ łyżeczki soli morskiej; przecisnąć przez praskę i spożywać w ciągu 24 godzin.
Wewnętrznie: korzeń marchwi działa wzmacniająco, pozytywnie działa przy anemii, pobudza siły obronne organizmu, jest przeciwcukrzycowy, działa zarówno przeciwbiegunkowo jak i przeczyszczająco, ma właściwości gojące na przewód pokarmowy i jelita, działa moczopędnie, rozkurczowo, oczyszcza krew, pomocny przy nadciśnieniu, poprawia ostrość widzenia, likwiduje pasożyty jelitowe i wiele innych schorzeń.
Wewnętrznie: nasiona marchwi – szczypta nasion 3 x dziennie, popijana wodą, pomocna przy kłopotach wątrobowych, kurczach żołądka, problemach z zatrzymaniem moczu.
Wewnętrznie: świeży sok z marchwi popijany 2 x dziennie jest doskonałym środkiem odżywczym, między innymi utrzymującym w zdrowiu wątrobę, oczy, naczynia krwionośne, działa przeciwzapalnie, wzmacniająco.
Zewnętrznie: świeże zmiażdżone liście położone na gazę przykładać do rany, wrzodów, oparzeń, liszajów.
Wywar z liści: do płukania gardła, obmywań skóry, odmrożeń.
Przy biegunce: ½ kg obranej marchwi pokroić i gotować do miękkości w 1l wody z dodatkiem ½ łyżeczki soli morskiej; przecisnąć przez praskę i spożywać w ciągu 24 godzin.