31.08.2016
Rzodkiewka
To popularne chrupiące warzywo jest nie tylko smaczne, ale też bardzo korzystnie oddziałuje na nasze zdrowie.
Uprawiana od wieków, posiada wiele zdrowotnych właściwości. Poprawia wzrok, pamięć, uzdrawia cały organizm. Zawiera wiele witamin i mikroelementów, między innymi żelazo, miedź, mangan, siarkę, ma właściwości antybiotyczne, bakteriostatyczne, grzybobójcze, działa na apetyt, trawienie, nerki, wątrobę, żółciopędnie, przeciwbólowo, wzmaga wzrost włosów, regeneruje cerę, zalecana przy anemii.
Rzodkiewkę należy jeść na surowo, w sałatkach. Wartościowe są również młode listki rzodkiewki, które również można dodawać do surówek, sałatek a nawet zup.
Uprawiana od wieków, posiada wiele zdrowotnych właściwości. Poprawia wzrok, pamięć, uzdrawia cały organizm. Zawiera wiele witamin i mikroelementów, między innymi żelazo, miedź, mangan, siarkę, ma właściwości antybiotyczne, bakteriostatyczne, grzybobójcze, działa na apetyt, trawienie, nerki, wątrobę, żółciopędnie, przeciwbólowo, wzmaga wzrost włosów, regeneruje cerę, zalecana przy anemii.
Rzodkiewkę należy jeść na surowo, w sałatkach. Wartościowe są również młode listki rzodkiewki, które również można dodawać do surówek, sałatek a nawet zup.